Dizi bölümlerden oluşan sıralı bir dizidir. Dizi aynı zamanda belirli karakterlerin bulunduğu sıralı bölümlerden oluşan ve televizyonlarda yayınlanan bir senaryosu olan programlardır.
Öncelik ile bir dizi çekilebilmesi için belirli bir senaryo olması gereklidir. Senaryo için de bir senariste ihtiyaç vardır. Senarist dizi için bir özet senaryo yazar ve bunu ilgili bölüme gönderir. Gönderilen senaryo ilgili bölüm tarafından değerlendirilir ve senaryoyu yazan kişiye geri dönüş yapılır. Senaryocu ise dizi çekimi için gerekli hazırlıklara başlar. Senaryocu asıl senaryoyu yazarken diyaloglar için bir diyalog yazarının yardımına sık sık başvurur. Senarist artık dizi çekimi için topu yapımcı ve kadrosuna atmıştır. Buradan itibaren dizi çekim süreci başlamıştır. Dizi çekim sürecinde yapımcı büyük rol almaktadır. Yapımcı dizi çekim aşamasının ana unsurudur. Çünkü gerekli olan eleman kadrosunu, dizi çekimi yapılacak olan yeri, dizi çekimi için olması gereken yatırımın teminini ayarlamak zorundadır.
Dizi için seçilen yerde çok önemlidir. Çünkü diziye bir bakıma ön gösteri hazırlar. Dizi için gerekli olan kostümler ayarlanır. Kostüm seçimi film konusu ile alakalı olmak zorundadır. Dizi için gerekli ışıklama ve kameramanların doğru bir şekilde ayarlanması gerekmektedir. Sahneler kusursuz bir şekil alıncaya dek defalarca provalar yapılır. Dizi için sahneler düzgün çekildiğinde ise iş bitmiyor.
Senaryo tamamen görüntülü bir hal alınca artık dizi yapılacak olan şirkete gönderilir. Sıra da sıra ses düzeni yer almaktadır. Ses düzeni dizide oynayan karakterlere uygun ir şekilde seçilmesi şarttır yoksa tüm dizi görselleri çöp olmuş sayılır. Dizide gereksiz olan bütün sesler sesçi tarafından temizlenir. Eğer çekilen dizi dublajlı bir dizi ise dizi dublaja gönderilir.
Dublaj; sil baştan bazı bölümleri tekrardan ayarlayarak diziyi yeniden bir hal verir. Her oyuncunun konuşmaları hareketleri mimik ve jestleri tek tek gözden geçirilir. Tekrarı olan ağız ve hareketler yakalanarak dizinin bölümleri yayınlanmak için hazır hale getirilir.