Yapımcıların Diksiyona Verdiği Önem

Özellikle oyuncuların seyircileri ekran karşısına bağlamakta etkili olan konuşma şekli yapımcılar içinde önemlidir. Konservatuvar öğrencilerine bu konuda birçok eğitim verilmektedir. Etkileyici konuşmaktan çok kelimelerin teker teker çıkması, jest ve mimiklerinizi uyumu bir yapımcının oyuncuda görmek istedikleridir. Konservatuvar eğitimi alan öğrenciler derslerde birçok tekerleme söyleyerek konuşmalarındaki kelimelerin teker teker çıkmasını bu şekilde sağlamaktadırlar. Diksiyon dukygu ve düşünlerin uyumlu ve etkileyici bir şekilde yansıtılmasında oyunculara katkıda bulunmaktadır.

Kendinizin toplum tarafından ciddiye alınmasını istiyorsanız diksiyon eğitimiz alarak diksiyon bozukluğunuzu bu şekilde giderebilirsiniz. Diksiyon bozukluğu aslında önemli bir hastalıktır diyebiliriz. Hastalığınız insanların sizi ciddiye almanızı engeller ve bu durum sizin için oldukça can sıkıcı olabilir. Konservatuvarlarda ve diksiyon derslerinde; ses ve doğru nefes alımı, beden dilini doğru kullanma, İstanbul Türkçesi dediğimiz Türkiye Türkçesi kullanımını öğrenmek, vurgu ve ton, okuma ve dinleme vb. dersler verilmektedir. Bu eğitimler size sesinizin doğru ve etkileyici çıkmasına, hitap yeteneği, doğru nefes alımı, özgüven kazanma, iletişim becerileri durumlarına sahip olmanızı sağlar. Yapımcıların istedikleri eğitim şartlarını da bu şekilde geçebilirsiniz.

Ekran karşısında ki seyircilerimiz sizin konuk olduğunuz programlarının izlediğini unutmayın. Aldığınız bu eğitimler sizin karakterinizin yansımasında da önemli rol oynamaktadır. Seyircilerde karakterinizi görerek sizi severler ve yapımcıların size önerdiği yapımlarda rol aldığınızda izlenmenize neden olur bu durumda sizin başarınıza başarı katar. Cast ajansları ile yapımcıların beraber çalıştığını atlamayalım yani ajanslarda verilecek derslerde diksiyon dersi alınması da gereklidir.  Yapımcılar kendileri ile etkileyici düzgün diyalog kuran oyuncular ile sorun yaşamazlar. Kendinizi ne kadar doğru şekilde tanıtırsanız sizin için bir o kadar faydalıdır. İlk oyunculuk kariyerinizde diksiyon eğitiminiz ön planda tutulan faktörlerdendir. Sadece yapımcılar için değil sette çalışan birçok insanla ve meslektaşlarınız ile uyumunuz ve iletişiminiz çok önemlidir. İletişim bozukluğundan dolayı sette yaşayacağınız olaylar sizin moralinizi bozup ekrana yansıyabilir ve seyircinin ilgisini çekmeyip reyting seviyenizin düşmesine neden olacaktır. Bu sebeplerden dolayı önce siz diksiyona önem vermelisiniz. Yapımcılar böyle olayları düşünerek zaten diksiyona oldukça fazla önem verirler.

Kaynak: http://www.castreklamajansi.com/diksiyon-kurslarina-neden-gidilmeli/